Zo, weer even allemaal met beide voeten op de grond: Rechter bevestigt geldigheid van concurrentie- en relatiebeding.

Waar is het concurrentiebeding voor bedoeld?

Werkgevers proberen met een concurrentie- en relatiebeding hun bedrijf te beschermen. Dat mag natuurlijk en is ook goed. Soms, maar dat is gelukkig niet zo vaak, horen wij ook het argument dat zij hiermee de werknemers willen binden. Daar zou ik voorzichtig mee zijn, want daarvoor is het concurrentie- en relatiebeding niet voor bedoeld.

Vaak horen wij vooral van werknemers in onze arbeidsrechtpraktijk dat het met een concurrentiebeding niet zo’n vaart zal lopen. Als wij kijken naar uitspraken, dan begrijpen we dat wel. Het is immers vaker voorgekomen dat een concurrentie of relatiebeding geheel of deels vernietigd wordt.

Maar toch is ons advies dat je daar niet te lichtzinnig over moet denken. Dat bleek wel uit het volgende vonnis.

Vonnis over een bestaand concurrentiebeding

In een recente uitspraak van de Rechtbank Rotterdam (ECLI:NL:RBROT:2024:7902) is wederom bevestigd hoe belangrijk het is om goed opgestelde concurrentie- en relatiebedingen te hebben in arbeidsovereenkomsten. In deze zaak wist Charterama B.V., een maritiem verzekeringsbedrijf, met succes de naleving van deze bedingen af te dwingen tegen een voormalig werknemer die overging naar een concurrerende werkgever.

Wat deze uitspraak duidelijk maakt, is dat een zorgvuldig geformuleerd concurrentie- en relatiebeding een effectief middel kan zijn om jouw bedrijfsbelangen te beschermen, vooral wanneer jouw werknemers beschikken over specifieke strategische en klantinformatie. De kantonrechter benadrukte in deze zaak het belang van zulke bedingen, gezien de schade die kan ontstaan wanneer werknemers met cruciale bedrijfsinformatie overstappen naar een concurrent.

Voor jou als werkgever is dit een belangrijke herinnering om regelmatig jouw contracten te herzien en te zorgen dat de concurrentie- en relatiebedingen niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook effectief zijn in het beschermen van jouw belangen.

Advies voor het formuleren van een doelmatig concurrentie- of relatiebeding

Een goed relatiebeding moet aan een aantal criteria voldoen om zowel doelmatig te zijn als juridisch houdbaar te blijven:

  1. Specifieke omschrijving: Het is essentieel dat het relatiebeding nauwkeurig omschrijft welke relaties beschermd worden. Denk aan een specifieke lijst van klanten, leveranciers of andere zakelijke contacten waarmee de werknemer in contact is gekomen tijdens zijn dienstverband.
  2. Redelijke duur en reikwijdte: Een relatiebeding moet in duur en geografische reikwijdte redelijk zijn. Een te breed of te lang durend beding kan door een rechter ongeldig worden verklaard.
  3. Belangenafweging: Wees voorbereid om in een eventuele rechtszaak aan te tonen dat het relatiebeding noodzakelijk is voor de bescherming van jouw bedrijfsbelangen. Dit betekent dat je duidelijk moet maken welke specifieke belangen in het geding zijn, zoals klantrelaties, vertrouwelijke bedrijfsinformatie, en strategische kennis.
  4. Aangepaste bedingen voor sleutelfiguren: Voor werknemers met toegang tot zeer gevoelige bedrijfsinformatie of sleutelfiguren binnen jouw organisatie, kan het zinvol zijn om maatwerkbedingen op te nemen die verder gaan dan de standaardformulering.

Met deze uitspraak in het achterhoofd, raden wij je aan om jouw concurrentie- en relatiebedingen opnieuw te bekijken en zo nodig aan te passen om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de huidige juridische normen en effectief zijn in het beschermen van jouw bedrijf.

Aanpassen van een concurrentie- en relatiebeding

We kunnen ons voorstellen dat je jouw bestaande tekst voor het concurrentie- en relatiebeding tegen het licht wil houden. Schroom dan niet om de arbeidsrechtspecialisten van facily LAW  te vragen om je helpen. Immers, voorkomen is beter dan genezen… Dat kost immers altijd meer dan vooraf een goede tekst voor jouw bedrijf te hebben.