Internet is geweldig, maar Jan en alleman kan er van alles op zetten. Je bedrijf kan er flink last van hebben als een werknemer iets online zet wat de bedrijfsreputatie kan aantasten. Kwetsende dingen over collega’s op social media plaatsten kunnen ook hele nare gevolgen hebben. Er zijn genoeg smeuïge verhalen waarbij de emotie van een werknemer zo hoog is opgelopen dat hij of zij te ver is gegaan met een ‘lelijk’ bericht op social media. Geheid dat er een arbeidsconflict ontstaat. Heb jij als werkgever een beleid of protocol voor het gebruik van social media?
Controle social media
Werknemers hebben de vrijheid om hun mening te mogen uiten op social media. Je mag als werkgever alleen niet zomaar je werknemers controleren op social media. Daar moet je wel een goede reden voor hebben. Er moet sprake zijn van een gerechtvaardigd belang. Je moet nu eenmaal de privacy van je werknemers respecteren. Denk hier niet te lichtvaardig over! Bedenk of een controle op social media de enige manier is om je bedrijfsactiviteiten te beschermen.
Problemen voorkomen
Het is een illusie om te denken dat problemen door uitingen op social media te voorkomen zijn. Emotie kan, soms tegen beter weten in, de overhand krijgen waardoor dingen worden geplaatst of geroepen die niet goed zijn. Toch kan je aan de voorkant met een protocol binnen je bedrijf neerzetten dat je het belang van social media onderkent en je met een protocol wilt bijdragen aan een goed en veilig klimaat op het werk en men rekening moet houden met de goede naam van het bedrijf. Beschrijf de visie van je bedrijf en de fatsoensnormen waar je voor staat zoals respect, verdraagzaamheid en integriteit om elkaar te beschermen tegen de mogelijke negatieve gevolgen van social media.
Bedenk in welke gevallen de bedrijfsnaam gebruikt mag worden en door welke bevoegde werknemers. Laat werknemers weten dat ze ambassadeur zijn van het bedrijf en privé handelen nadelige gevolgen kan hebben voor het bedrijf waar ze werken.
Toetsing
In een procedure toetst de rechter wat de werknemer precies heeft geschreven, waarom dat is gedaan en onder welke omstandigheden en weegt dit af tegen de schade die je als werkgever lijdt. Grote kans dat de rechter ook bekijkt wat je als werkgever aan je personeel hebt aangegeven hoe jij wilt dat met social media wordt omgegaan, of werknemers bekend zijn met dat beleid en er maatregelen zijn genomen in overeenstemming met het beleid en de ernst van de overtreding of schade.