In veel gevallen contracteer je met een B.V.. Er zijn helaas contractspartijen die bij het sluiten van de overeenkomst al op de hoogte zijn geweest van het feit dat hun B.V. geen enkel verhaal zou bieden. Ook onttrekken zij veelal alle middelen aan de B.V. zodat er geen enkel verhaal is. Zo denken zij weg te komen met hun wanprestaties. Vooral in de bouw komen wij dat veel tegen. Allerlei beunhazen contracteren middels een B.V., dus let op met wie je contracteert!
Mocht je toch met een B.V. hebben gecontracteerd, dan is na een wanprestatie de kans groot dat je met een vordering zit waarvoor geen enkel verhaal is. Echter, het moment dat aannemelijk gemaakt kan worden dat de B.V. slechts een vehikel is om aansprakelijkheid te ontlopen, zijn er soms goede mogelijkheden de bestuurder persoonlijk aansprakelijk te stellen.
De bestuurder moet dan een ernstig verwijt kunnen worden gemaakt. Of dat zo is, is afhankelijk van de aard en ernst van de normschending en de omstandigheden van het geval.
De Hoge Raad heeft in de arresten van 6 oktober 1989, NJ 1990, 286 (Beklamel) en 8 december 2006, NJ 2006, 659 (Ontvanger/ Roelofsen) daarover belangwekkende uitspraken gedaan. Indien de bestuurder namens de vennootschap een verbintenis is aangegaan en de vordering van de schuldeiser onbetaald blijft en onverhaalbaar blijkt, dan kan persoonlijke aansprakelijkheid worden aangenomen indien deze bij het aangaan van de verbintenis wist of redelijkerwijze behoorde te begrijpen dat de vennootschap niet aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen en geen verhaal zou bieden.
Het is dus in sommige gevallen toch mogelijk om je vordering te incasseren als een B.V. geen verhaal biedt. Namelijk direct op de bestuurder, veelal ook je contactpersoon.
Voor vragen hierover kun je natuurlijk contact met ons opnemen.