Ik heb een brief ontvangen dat ik de beveiligingspas niet krijg of dat die wordt ingetrokken, wat nu?
Dit houdt in dat je niet mag of kan gaan werken voor het beveiligingsbedrijf. Je werk- of opdrachtgever krijgt hier ook een brief over. In de brief aan de werk- of opdrachtgever staat niet wat de reden is van de intrekking of weigering van de beveiligingspas. In de brief staat wel dat je in bezwaar kunt gaan tegen de beslissing van de Afdeling Korpscheftaken. Daar heb je 6 weken de tijd voor. Je kunt dan een bezwaarschrift indienen en om een hoorzitting verzoeken bij de juridische dienst van de Politie.
Wat moet er in een bezwaarschrift voor de beveiligingspas staan?
Uit artikel 6:5 Awb volgt dat het bezwaarschrift de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, de gronden van het bezwaar en een handtekening van de bezwaarmaker dienen te bevatten. Met de gronden van het bezwaar wordt bedoeld dat je goed onderbouwd uitlegt waarom je bezwaar maakt.
Maar als mijn beveiligingspas niet afgegeven of ingetrokken wordt, mag ik dus niet (meer) werken. Ook niet als ik in bezwaar ga?
Nee, het aantekenen van bezwaar heeft geen opschortende werking. Je bent in feite direct werkloos op het moment dat je de brief ontvangt. Daarom is het van belang dat je het bezwaarschrift tijdig indient en je de gronden van het bezwaar goed onderbouwd. Maak je een fout bij het indienen van het bezwaar, dan wordt deze niet-ontvankelijk verklaard. De procedure komt hierdoor ten einde. Juist hierom moet je goed in de gaten houden dat je het bezwaar tijdig indient en dat je voldoet aan de gestelde eisen voor het bezwaarschrift. Besef je daarbij goed dat het een juridische procedure is en dat een fout keiharde consequenties heeft. Feitelijk gezien hangt je toekomst af van hetgeen jij indient of hetgeen wordt ingediend door een gemachtigde. Een gespecialiseerd jurist of advocaat heeft, als het goed is, al vaker procedures gevoerd en weet waar hij of zij op moet letten.
Is er geen snellere manier om mijn beveiligingspas terug te krijgen?
In principe niet. Het bestuursorgaan, in dit geval de Politie, moet een beslissing op bezwaar nemen. Wel kun je om een voorlopige voorziening vragen bij de bestuursrechter. Je vraagt in dat geval de rechter om een voorlopige beslissing te nemen, zodat jij je pas terugkrijgt. Overigens kan dit niet altijd. Er dient een spoedeisend belang te zijn om de voorlopige voorziening aan te vragen. In sommige gevallen vindt de rechtbank het wegvallen van inkomsten onvoldoende en wordt de aanvraag afgewezen. Ook hier geldt dat je het verzoekschrift goed en juridisch moet onderbouwen. Hierin kun je je geen fouten veroorloven. Nu staat het je uiteraard vrij om het alsnog zelf te proberen als leek. De ervaring leert echter dat je, zelfs al zou je voorlopige voorziening in behandeling worden genomen, al snel onderuitgaat in de rechtbank als de zaak inhoudelijk wordt besproken. De uitkomst van de bezwaarprocedure zal dan ook alsnog niet snel positief uitpakken.
Hoe verloopt een bezwaarprocedure voor de beveiligingspas dan verder?
Na het indienen van het bezwaarschrift, dat ontvankelijk is verklaard, word je uitgenodigd voor een hoorzitting bij de juridische dienst van de Politie. Dit is in de politieregio waar het bezwaarschrift is ingediend. Tijdens die hoorzitting kun je de gronden van het bezwaar verder toelichten. Ook zullen je persoonlijke omstandigheden daar besproken worden. Zoals eerder in dit artikel al aangegeven is blijft het een juridische procedure waarin je als leek al snel in valkuilen stapt, waar een professional ver vandaan zal blijven. Het gevaar dat je fouten maakt, is dan ook levensgroot aanwezig. Als leek heb je namelijk te weinig inzicht over de inhoud van juridische procedures, de do’s en don’ts tijdens de behandeling en looptijd van de procedure. Je snijdt jezelf namelijk in de vingers als je een minder handige uitspraak doet of stelling inneemt, die je onvoldoende onderbouwd of die juist je verweer onderuit haalt. Wij zullen dan ook nooit adviseren zelf te gaan hobbyen in procedures omtrent de beveiligingspas, tenzij je zelf voldoende juridische kennis hebt natuurlijk.
Zoals we al aangaven in het eerdere artikel zijn de juristen bij facily LAW al jaren actief in en met de beveiligingsbranche en hebben zij al vele procedures gevoerd met betrekking tot de beveiligingspas. Je kunt dus gerust stellen dat onze juristen inmiddels enorme ervaring hebben op gedaan in de procedures tegen het intrekken en/of weigeren van de beveiligingspas. Met die ervaringen mag je ons dan ook wel de specialisten op dit gebied noemen en vergroten zij de kans aanmerkelijk dat je de beveiligingspas alsnog of weer terug krijgt. Je kunt contact met ons opnemen met jouw vragen over de beveiligingspas.