Zeer recent zijn er twee uitspraken gedaan in zaken waarbij een echtgenoot bij de echtscheiding waardevol onroerend goed heeft verzwegen. Waar heeft de ex-echtgenoot dan recht op? Het Gerechtshof Den Haag en de Rechtbank Noord-Holland hebben hier recentelijk antwoord op moeten geven.
Uitspraak Gerechtshof Den Haag
Het Gerechtshof Den Haag moest beslissen in een zaak waarbij partijen in gemeenschap van goederen waren getrouwd. De man had in de periode dat deze gemeenschap bestond (in 1995 en 1996) appartementen gekocht en daarbij aan de notaris verklaard dat hij ongehuwd was. De vrouw kwam pas in 2017 achter het bestaan van de appartementen, zo stelt zij. De vrouw zegt dat de man bij de verdeling van de gemeenschap deze appartementen opzettelijk heeft verzwegen. De man stelt op zijn beurt dat de vrouw wel degelijk van het bestaan van de appartementen wist.
Ondanks dat het Gerechtshof in haar oordeel ervan uit moet gaan dat de man de appartementen opzettelijk buiten de verdeling heeft gehouden, krijgt de man wel de kans te bewijzen dat de vrouw wel van het bestaan van de appartementen wist. Dit maakt een groot verschil. Wist de vrouw er wel van? Dan zijn partijen vergeten de appartementen te verdelen en moet dit alsnog gebeuren. Heeft de man de appartementen opzettelijk verzwegen? Dan verbeurt zij op grond van artikel 3:194 van het Burgerlijk Wetboek (BW) naast haar eigen aandeel, ook het aandeel van de man. Met andere woorden: heeft de man de appartementen opzettelijk buiten de verdeling gehouden, dan gaan beide appartementen naar de vrouw.
De man laat een aantal getuigen horen, maar hij slaagt er niet in om het Gerechtshof te overtuigen dat de vrouw van het bestaan van de appartementen wist. De appartementen gaan dus naar de vrouw en het handelen van de man komt hem duur te staan. De gehele uitspraak van 14 februari 2023 lees je HIER.
Uitspraak Rechtbank Noord-Holland
De Rechtbank Noord-Holland behandelde onlangs de zaak van twee partijen die ook waren gehuwd, op huwelijkse voorwaarden. In die huwelijkse voorwaarden hadden partijen afgesproken dat zij bij een echtscheiding zouden afrekenen alsof zij gehuwd waren in gemeenschap van goederen. Bij de procedure die partijen al hadden gevoerd over die verrekeningen, hadden zij beide op moeten geven welk vermogen zij hadden. Daarbij heeft één van de partijen een woning niet genoemd. De redenen die de vrouw daar voor aanvoert, vindt de rechtbank onvoldoende en de rechtbank concludeert dan ook dat de vrouw opzettelijk had verzwegen dat zij een woning in eigendom had. Artikel 1:135 BW (van toepassing bij verrekenbedingen bij huwelijkse voorwaarden) bepaalt dat de vrouw nu de waarde van de woning volledig aan de man moet vergoeden. De gehele uitspraak van 26 april 2023 lees je HIER.
Hoewel het dus op grond van verschillende wetsartikelen is gebaseerd, is de afweging in beide zaken hetzelfde: verzwijg je opzettelijk vermogensbestanddelen als je gaat scheiden? Al dat vermogen gaat dan naar degene die bedrogen is.
Heb jij vragen over een echtscheiding, of zoek je een echtscheidingsadvocaat? Neem dan contact op met onze specialisten. Wist je trouwens dat wij ook echtscheidingsmediations doen? Vraag ons naar de mogelijkheden.