In de uitzending van Max Vakantieman van maandag 24 juli 2023 werd er stilgestaan bij de stijging van het aantal scheidingen na een vakantie (zie hier het fragment uit de aflevering). Deze statistieken zijn al veel langer bekend. Zo is ook bekend dat na de feestdagen in december het aantal scheidingen toeneemt (zie hier het bericht uit het AD). Dat na zo’n periode het aantal scheidingen toeneemt, komt doordat partners de hele dag bij elkaar zijn en de sluimerende problemen dan weer aan het oppervlakte komen. Dat leidt dan vaak ertoe dat een of beide partners het besluit nemen om de relatie te beëindigen.
Hoe vertel je dat je wilt scheiden?
Als beide partners in een goed overleg of misschien wel na een stevige woordenwisseling uitspreken niet meer met elkaar verder te willen, dan is de volgende stap snel te nemen. Ze moeten dan samen aan de slag gaan om de relatie te beëindigen.
Maar als een van de partners het besluit neemt, kan het voor de andere partner behoorlijk hard aankomen. Misschien heeft deze de boodschap niet zien aankomen. Er is misschien wel bij die partner nog altijd hoop dat het alsnog opgelost kan worden. Of dat de liefde tussen beide weer kan opbloeien. Dat kan dus een heel pijnlijke situatie opleveren waar niet zomaar overheen gestapt moet worden.
En dan de kinderen? Hoe gaan we daar mee om? Wat en wanneer vertellen wij ze dat het gezin niet langer bij elkaar blijft en de ouders apart van elkaar gaan wonen? Misschien wel een nieuwe partner krijgen? Allemaal vraagstukken die heel veel kopzorgen kunnen opleveren maar die wel moeten worden opgepakt.
Hoe nu verder met scheiden? Mediation!
Nu de beslissing is genomen om uit elkaar te gaan, moeten er stappen genomen worden om de relatie op een goede manier te beëindigen en alle formaliteiten die daarmee samenhangen op te pakken.
Natuurlijk kan je naar een advocaat gaan en zeggen: “regel het.” Niets mis mee. Maar misschien is het beter de scheiding en alles wat daarmee samenhangt onder begeleiding van een NfM-familiemediator te gaan bespreken.
Deze gespecialiseerde familiemediator zal partijen begeleiden in het totale proces, door eerst stil te staan bij de gevoelens van beide partijen, de kinderen en de zorg daarvoor na de scheiding. Als dat besproken is, zal de familiemediator in samenwerking met beide partners een convenant en ouderschapsplan opstellen. In dat convenant worden de zakelijke afspraken vastgelegd.
De familiemediator zal als er kinderen zijn, naast het convenant, het opstellen van het ouderschapsplan begeleiden. Zeker nu bij scheidingen de rechter heel goed kijkt naar hoe de zorg voor de kinderen na de scheiding geregeld is.
En natuurlijk niet te vergeten: de alimentatieberekeningen en al bestaande (levens)testamenten. Die zullen ook besproken en mogelijk aangepast moeten worden.
Omdat de familiemediator dit alles begeleidt, kunnen partners werken aan de gevoelens die bij de scheiding en het afsluiten van de relatie ontstaan.
Maar we hebben ook nog een onderneming! Hoe daarmee om te gaan?
Het verdelen van een gezamenlijke onderneming kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Er komt veel juridische kennis, maar ook financiële/fiscale kennis bij kijken. Zo moet de vraag gesteld worden of de aandelen wel verdeeld kunnen worden zoals het gewenst is. Vaak lijken afspraken hieromtrent heel logisch, maar heeft de Belastingdienst er toch een andere kijk op. Met alle gevolgen van dien.
Waarom dan facily LAW mediation?
Laat vooropgesteld worden dat er veel goede mediators zijn die voor begeleiding zorgen. Maar toch hebben de familiemediators van facily LAW een voorsprong. De familiemediators van facily LAW zijn op de eerste plaats juristen en zelf ook ondernemers. Dus is de kennis in huis voor nagenoeg alle aspecten die bij een scheiding komen kijken.
Daarnaast kan facily LAW de scheidende partners van A tot Z begeleiden. Hoe? Bij de mediation worden, zoals hiervoor al geschetst, naast het proces ook de noodzakelijke stukken opgesteld. Maar dan ben je er nog niet. De scheiding moet ook voorgelegd worden aan de rechter. Dat moet via een advocaat. Binnen de facily LAW-groep is een zeer ervaren (familie)advocaat die dat kan doen.
Nadat de rechter de scheiding heeft uitgesproken, moet deze ingeschreven worden bij de gemeente. Ook dat doet facily LAW. Als er ook nog een verdeling van onroerend goed geregeld moet worden, misschien wel aandelen van de eigen onderneming verdeeld moeten worden of de bestaande (levens)testamenten moeten worden aangepast, dan kunnen de notarissen binnen facily LAW dit oppakken en regelen.
De mediators binnen facily LAW mediation zijn geaccrediteerd, hetgeen staat voor kwaliteit. Daar kun je vanuit gaan! Daardoor kan jij je richten op een nieuwe toekomst en de huidige relatie op een goede manier afronden.
Wil jij scheiden? Of wil je eerst informatie opvragen over scheiden middels mediation? Neem dan contact op met onze echtscheidingsmediators.