Wet kwaliteit incassodienstverlening

Het was de bedoeling dat per 1 juli de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening (Wki) in werking zou treden. In deze wet staat omschreven hoe de kwaliteit van de incassobureaus omhoog zou moeten gaan en de cowboys uit de branche te weren.

Onlangs is bekend geworden dat de invoering van de wet verzet wordt naar 1 januari 2024. Reden hiervoor is dat het besluit nog bij de Raad van State voor advies aanhangig ligt. Uiteraard hebben wij de ontwikkelingen op de voet gevolgd en zullen, zodra dit kan, de vergunning voor de incassopraktijk bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid aanvragen.

Wet Toekomst Pensioenen

Werkgevers en werknemer moeten nieuwe afspraken maken over hun pensioen. Partijen krijgen ruim de tijd om dit te regelen.

Stijging minimumloon en dagloon

Het minimumloom en de daglonen WW, ZW en WAO/WIA stijgen met 3,13%.

Kortere loondoorbetaling AOW-er tijdens ziekte

Een AOW-er die na 1 juli ziek wordt, krijgt niet meer als voorheen 13 weken, maar nog slechts 6 weken loon tijdens ziekte doorbetaald.

Re-integratie

Per 1 juli is het verplicht voor werkgevers en werknemer om hun visie op de re-integratie te geven en vast te leggen in de stukken voor re-integratie (plan van aanpak en eerstejaarsevaluatie).

Thuiswerken grensarbeiders

Als je werkt met grensarbeiders die in het buitenland wonen, let dan op dat zij vanaf 1 juli 50% van de arbeidstijd thuis mogen werken.

Wet schuldsanering natuurlijke personen

De regeling over de schuldsanering van natuurlijke personen wordt een stuk vriendelijker gemaakt voor mensen met problematische schulden. Het idee is dat zij sneller hun normale leven weer op moeten kunnen pakken en dat meer mensen toegang moeten krijgen tot de schuldsaneringsregeling. Daartoe is de terugkijkperiode om te zien of schulden te goeder trouw zijn ontstaan verkort van 5 naar 3 jaar en is de schuldsaneringstermijn verkort van 3 naar 1,5 jaar. Van die 1,5 jaar kan de tijd die besteed is aan het minnelijke traject worden afgetrokken. Dat kan alleen onder de voorwaarde dat de schuldenaar gedurende het minnelijke traject zijn schulden aflost zoals hij ook gedaan zou moeten hebben tijdens de looptijd van de schuldsanering. Daarnaast kan de termijn van 1,5 jaar verlengd worden als dat in het belang van alle betrokkenen is. Overigens kwam in het nieuws dat afgelopen jaar relatief weinig wettelijke schuldsaneringen zijn uitgesproken, omdat de (minnelijke) schuldsanering door de gemeentes goed aan blijkt te slaan. Voor schuldeisers zijn de wijzigingen slecht nieuws; zij moeten een groter deel van hun schulden afboeken.

Wijziging wettelijke rentes

Per 1 januari 2023 werden de wettelijke rente en de wettelijke handelsrente al fors verhoogd (met 2 procentpunten). Per 1 juli 2023 zijn de rentepeilen nog verder verhoogd. De wettelijke rente bedraagt nu 6% op jaarbasis; de wettelijke handelsrente zelfs 12% op jaarbasis. De van de wettelijke rente afgeleide maximale rente op het consumentenkrediet stijgt naar 14% op jaarbasis.

Aanscherping energiebesparingsplicht voor bedrijven en instellingen

Veel bedrijven en instellingen zijn nu al verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die zich in vijf jaar of minder terugverdienen. Om het besparen van energie verder te stimuleren scherpt het kabinet de energiebesparingsplicht voor bedrijven en instellingen aan per 1 juli 2023. Daarmee vallen meer maatregelen en meer bedrijven en instellingen onder de plicht om het energiegebruik waar mogelijk te verlagen of te verduurzamen. De aanscherping is eerder aangekondigd en treedt per 1 juli in werking. Bedrijven en instellingen moeten uiterlijk op 1 december 2023 via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) rapporteren over de maatregelen (bron: rijksoverheid.nl).

Nieuwe regels voor wegwerpplastic

Per 1 juli 2023 zijn de single use plastic (SUP) maatregelen ingegaan. Door de overheid is bepaald dat je als klant moet betalen voor wegwerpplasticverpakkingen van producten die je direct kunt consumeren. Denk aan de plastic bakjes bij de afhaalchinees of de snackbar, maar ook de plastic bakken bij de supermarkt waar een kant en klare salade in zit (dit geldt niet voor bijvoorbeeld de plastic bakjes waarin vlees wordt verkocht, want dat is niet direct consumeerbaar). Op de kassabon kun je daarom een toeslag voor dit plastic terugvinden.