Elektrische auto’s zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Als het aan het (demissionaire) kabinet ligt, staat de zakelijke leaserijder vanaf 2025 nog uitsluitend de elektrische auto ter beschikking. Echter, een punt van zorg blijft de actieradius van de elektrische auto. Ook bij de topmodellen is die nog altijd minder dan de actieradius van een benzine-auto. Het wekt dan ook geen verbazing dat men op zoek is naar een elektrische auto die zo ver mogelijk kan rijden op de accu. In de procedure die in dit bericht wordt besproken, staat dit punt centraal.

Non-conformiteit van een auto

De wet bepaalt dat geleverde zaken “conform” moeten zijn. Dat betekent dat ze geschikt moeten zijn voor hun gebruik. Onder die geschiktheid valt niet alleen dat een auto moet kunnen wat normaliter van auto’s verwacht mag worden, maar ook wat de verkoper er extra over toezegt. De verwachtingen worden mede ingekleurd door de prijs van de auto, Zonder waardeoordelen uit te spreken: de verwachtingen over de prestaties zijn bij een Dacia Duster minder hoog dan bij een Ferrari van enkele tonnen. Zo is een uitspraak van de kantonrechter van de rechtbank Overijssel bekend, waarin geoordeeld werd dat de koper van een nieuwe Ferrari van € 250.000 geen piepende voorstoelen hoeft te dulden. De uitspraak zou mogelijk anders zijn geweest, als het ging om een auto van € 10.000. Wat overigens het leed niet per se minder maakt.

Een nieuwe loot aan de conformiteitsboom is de actieradius. Lange tijd – en met name voordat milieubewust werd gereden – deden actieradius en brandstofverbruik er nauwelijks toe. De focus was toen meer op prestaties gericht. In dit millennium verschoof de aandacht naar brandstofverbruik. Dat moest zo laag mogelijk zijn, met het sjoemeldieselschandaal als een van de gevolgen: fabrikanten optimaliseerden in tests het brandstofverbruik, in de wetenschap dat dat verbruik op de weg nooit kon worden gehaald.

Actieradius elektrische auto: niet automatisch een sjoemelaccu

In het verlengde zit de zaak die centraal staat, speelde een variatie van het thema. De auto in kwestie is de elektrische Jaguar iPace. Volgens fabrieksopgave heeft deze een actieradius van 480 km. De klagende koper geeft aan dat de auto in de praktijk niet meer dan 300 km kan rijden. Zeker met de ruime oplaadtijden die voor elektrische auto’s gelden, is dat ongemakkelijk. Het hof wijst – mogelijk met het sjoemeldieselschandaal in het hoofd – de vordering van de koper toe: de Jaguar is niet-conform. En de koop kan dus worden ontbonden. Advocaat-generaal Valk heeft de Hoge Raad geadviseerd dat de auto wel conform is. Hij betoogt dat het hof bij de beoordeling of de auto voldeed niet had mogen blijven hangen bij alleen maar de actieradius. Bovendien is het halen van de actieradius van veel factoren afhankelijk, zoals het overige gebruik van de accu (staat de radio aan? Verwarming? Stoelverwarming? Lichten?). Dat is een verschil met de sjoemeldiesel, waarbij het gebruik uitsluitend werd beïnvloed door de zwaarte van de rechtervoet en het manipuleren van de motor door de fabrikant.

Uitkomst

Of de auto daadwerkelijk non-conform is, weten we waarschijnlijk pas op 28 juni 2024. Dan wordt de uitspraak van de Hoge Raad verwacht. Vermoed jij nu dat jouw auto non-conform is? Neem dan vooral contact op met de specialisten van fL advocaten en facily LAW juristen.