Iedereen heeft weer de WOZ-beschikking ontvangen. Daarin is de waarde van je huis of bedrijfspand door de gemeente vastgelegd. Deze waarde heet de WOZ-waarde. Op basis van de Wet Onroerende Zaken is de WOZ-waarde de basis voor de berekening van de gemeentelijke heffingen en belastingen die je moet betalen als eigenaar of gebruiker. In onze publicatie van 14 december 2021 hebben wij aangegeven dat het zinvol en relatief eenvoudig is om bezwaar te maken tegen de beschikking van de gemeente. Dit bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening van de WOZ-beschikking zijn ingediend bij de gemeente.

Nieuwe manier van berekenen WOZ-waarde

Vanaf 1 januari 2022 moet de gemeente de WOZ-waarde van de woning berekenen op basis van het gebruiksoppervlak van de woning en niet meer op basis van de inhoud. De WOZ-beschikking moet je daarom nu extra goed controleren.

Referentiepanden berekening WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van de woning. De gemeente kijkt hiervoor naar referentiewoningen. Dat zijn 3 woningen in de directe omgeving die qua verkoopprijzen en oppervlakte vergelijkbaar zouden moeten zijn rond (de peildatum) 1 januari 2022.

Informatie inzien over WOZ-waarde

De informatie die je nodig hebt om te kijken hoe de gemeente tot vaststelling van de WOZ-waarde is gekomen en of dat klopt, is vrij eenvoudig te achterhalen:

  • Check gratis op het WOZ-waardeloket de WOZ-waarden van woningen in je directe omgeving;
  • Bekijk het taxatieverslag via de website van uw gemeente om de vergelijking met andere woningen/panden te kunnen controleren;
  • Via de koopsominformatie van het Kadaster kan je eventueel aankoopprijzen van woningen de in de buurt achterhalen.

Proceskosten WOZ-bezwaar

Je kunt zelf bezwaar maken bij de gemeente, maar je kunt hiervoor ook ons inschakelen. Inmiddels erkennen gemeenten dat ze bezwaarmakers vaak gelijk moeten geven. Dan moeten gemeenten de juridische kosten vergoeden. In 2021 kostte dit gemeenten wel € 18 miljoen. Gemeenten willen die kosten terugdringen.

De NOS publiceerde op 28 februari 2023 een artikel dat gemeenten burgers oproepen om zelf bezwaar te maken om zo te besparen op de proceskostenvergoeding. Dit is apart. Het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) rapporteerde eind 2020 dat het probleem van de hoge vergoeding aan juridische kosten het gevolg is van het (modelmatige) systeem van waarderen van panden voor de WOZ-beschikking. De WODC heeft verbeterpunten aangereikt voor gemeenten om het systeem laagdrempeliger te maken door informeel contact met de burger om tot betere vaststelling van de WOZ-waarde te komen en zo kosten te drukken. Dit is gemeenten (nog) niet gelukt waardoor nu burgers worden opgeroepen zelf bezwaar te maken zonder hulp van juridisch adviesbureaus.

Bezwaarschrift tegen WOZ-waarde

Zijn de referentiepanden niet vergelijkbaar met jouw pand? Is er sprake van achterstallig onderhoud, overlast in de buurt, scheuren in de woning, minder privacy of uitzicht, laag energielabel? Dan is de kans groot dat bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van je pand loont.

Hulp nodig?

Wij verlenen hierbij graag rechtshulp. De juridische kosten voor onze rechtsbijstand, hoeven geen beletsel te zijn om ons in te schakelen. De gemeente moet de juridische kosten vergoeden als we de bezwaarprocedure winnen.