In deze tijden is maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds meer noodzaak. Meer en meer spelers in de markt vragen erom en ook in de beeldvorming van je bedrijf is het goed een maatschappelijk gezicht te laten zien. Alleen… zeggen is 1, maar doen is 2! Daar kwam Tony Chocolonely onlangs pijnlijk achter. De cacao die zij inkocht, bleek van een leverancier te komen die niet per se als fair trader te boek staat. Dan word je als inkoper direct in de verdediging gedwongen. Omdat de tendens in Nederland meer en meer die van politieke correctheid is – “woke” is als term al gevallen – is het van belang je beste beentje voor te zetten. Daarnaast wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen meer en meer door inkopers gevraagd, onder meer in aanbestedingen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen vastleggen

In aanbestedingen wordt vaak gevraagd, in hoeverre maatschappelijk verantwoord wordt ondernomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan banken die zich erop laten voorstaan dat zij niet beleggen in vervuilende industrie of wapenindustrie. Die bepalingen worden steeds belangrijker. Kon je er voorheen nog mee wegkomen, dat je een paar hybride auto’s in het leasepark had rondrijden, wordt tegenwoordig toch echt wel invulling gegeven aan het begrip. Er wordt gevraagd, hoe je begaan bent met het milieu en circulaire economie en hoe aan recycling wordt gedaan. Daar kan een aanbesteding op gewonnen en verloren worden.

Ook – en hier speelt het voorbeeld van Tony Chocolonely – wordt verlangd dat je weet uit welke bron je producten komen. Is je supply chain schoon? Hoe waarborg je dat? Dat doe je door contractueel vast te leggen, dat grondstoffen en producten duurzaam moeten worden geproduceerd. Daaraan dient gekoppeld te worden dat bij gebleken onduurzaamheid of enige andere gedraging die je reputatie kan schaden, direct de stekker uit het contract kan worden getrokken. Als je dat niet doet, kun je in een discussie verzeild raken over de vraag of het gebrek aan duurzaamheid zo ernstig is dat het hele contract beëindigd moet worden. Immers, als aan het product zelf verder weinig mis is, rijst de discussie of de omstandigheid dat de bron van de producten niet zo maatschappelijk verantwoord is als gewenst, nu wel zo erg is. Ook omgekeerd kun je geconfronteerd worden met klanten die bedingen dat de herkomst van je producten clean en onberispelijk moet zijn. Denk hier niet te licht over!

Goede vastlegging in het contract kan je dus maken of breken.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen – wij kunnen dat!

Laat je niet afschrikken door maatschappelijk verantwoord ondernemen. Waarschijnlijk doe je dat namelijk al.

Het team van facily LAW helpt je graag om dat ook contractueel te borgen.