Stel je voor: je onderhandelt online met een bedrijf over een product of dienst en je ontvangt als consument vervolgens een offerte hiervoor. De prijs lijkt redelijk – je hebt de prijs al eens vergeleken met andere aanbieders en deze offerteprijs ligt daar in de buurt (oftewel: de prijs is redelijk en is niet “te mooi om waar te zijn”), of op basis van andere producten in de offerte kan je afleiden dat de prijzen juist zijn – en je gaat akkoord. Je bestelt het product en krijgt het geleverd. Maar zodra de factuur op de mat valt, blijkt het bedrag ineens een stuk hoger te zijn; er is nog btw bij opgeteld. Mag dat zomaar?
De wet is duidelijk: prijzen aan consumenten moeten altijd inclusief btw zijn
Voor consumenten geldt een belangrijke regel: de prijs die je ziet, moet de prijs zijn die je betaalt. Volgens artikel 6:230l sub c BW zijn bedrijven verplicht om consumenten duidelijke informatie te geven over de totaalprijs. En voor alle duidelijkheid, dat is een prijs inclusief btw, of een vermelding hoe deze prijs moet worden berekend (er staat bijvoorbeeld achter “te vermeerderen met x% btw”. Dit voorkomt onaangename verrassingen en zorgt ervoor dat je als consument weet waar je aan toe bent.
Toch komt het regelmatig voor dat bedrijven prijzen exclusief btw vermelden (en dus zonder toelichting dat er nog een x percentage aan btw bovenop komt), terwijl zij zich richten op particuliere klanten / consumenten. Dit kan misleidend zijn en consumenten op kosten jagen die ze niet hadden voorzien.
Wat kun je als consument doen als de btw niet vermeld is?
Heb jij een offerte ontvangen waarin geen btw is opgenomen, en wordt hierover ook verder niets vermeld, terwijl je als consument een product of dienst afneemt? Dan sta je sterk! Dit kun je doen:
- Wijs de ondernemer op de wet. Een offerte aan een consument moet altijd een totale prijs inclusief btwvermelden, of een vermelding bevatten hoe de totaalprijs moet worden berekend. Stuur een bericht waarin je dit aangeeft en vraag om een correctie.
- Weiger betaling van een hogere factuur. Als je een offerte hebt geaccepteerd waarin geen btw is vermeld, mag een bedrijf je niet achteraf verrassen met extra kosten. Je kunt in dat geval protest aantekenen tegen de factuur. Stuur dit bericht zo snel mogelijk na ontvangst van de factuur, maar zeker binnen de betalingstermijn, aan het bedrijf om te voorkomen dat je niet tijdig aan de bel getrokken hebt.
Wat als je als consument de factuur betwist?
Heb je een factuur ontvangen waar je het niet mee eens bent en laat je dat direct en per omgaande schriftelijk aan het bedrijf weten? Dan mag het bedrijf je niet zomaar als wanbetaler behandelen. Zolang er een gerechtvaardigde discussie over de factuur loopt, is het bedrag niet direct opeisbaar. De crux zit het hem wel in “gerechtvaardigde discussie”. Dit betekent dat het bedrijf je wel een betalingsherinnering mag sturen, maar geen incassokosten of rente in rekening mag brengen en je ook niet zomaar in gebreke mag stellen. Pas wanneer de kwestie is opgehelderd en de factuur alsnog verschuldigd blijkt te zijn, kan een bedrijf verdere stappen ondernemen. Wees er dus op tijd bij en betwist een factuur altijd schriftelijk en gemotiveerd!
Geen betaling = spullen retourneren. Maar wat als de retourtermijn niet klopt?
Soms probeert een bedrijf de situatie op te lossen door te zeggen: “Dan stuur je het product toch gewoon terug binnen 14 dagen?” Maar let op: als de retourtermijn duidelijk in de online tot stand gekomen offerte of in de bevestiging van de overeenkomst stond, geldt de wettelijke bedenktijd van 14 dagen vanaf het moment dat je het product ontvangt. Bovendien moet een bedrijf je correct informeren over dit herroepingsrecht. Als je een online aankoop hebt gedaan, wordt de gesloten overeenkomst gekwalificeerd als een “overeenkomst op afstand”. Daarin moet het bedrijf een consument op een juiste wijze informeren over het herroepingsrecht. Doet het bedrijf dat niet? Dan kan de retourtermijn op grond van artikel 6:230o lid 2 BW zelfs worden verlengd met 12 maanden!
Conclusie: Let goed op je rechten als consument!
Als consument heb je rechten en bedrijven mogen geen verborgen kosten rekenen. Kom je toch in een situatie terecht waarin je achteraf met een hogere rekening wordt geconfronteerd? Weten wat jouw rechten zijn, helpt je om sterker in je schoenen te staan en je te beroepen op de juiste regels.
Daarnaast mogen bedrijven ook geen onduidelijkheid laten bestaan over retourtermijnen. Als de bedenktijd niet correct in de offerte of overeenkomst is opgenomen, geldt de wettelijke herroepingstermijn van minimaal 14 dagen na ontvangst – en in sommige gevallen zelfs langer.
Ook als je een factuur betwist, mag een bedrijf niet zomaar incassokosten of rente in rekening brengen. Zolang er een gerechtvaardigde discussie over de factuur loopt, is het bedrag niet direct opeisbaar en kan een ingebrekestelling niet zomaar worden verzonden.
Kortom: laat je als consument niet verrassen door verborgen kosten, onduidelijke voorwaarden of onterechte aanmaningen. Controleer altijd of de prijs inclusief btw is, of er een opmerking is toegevoegd hoe je de all-in prijs moet berekenen, of de retourvoorwaarden kloppen en of een factuur terecht is. Twijfel je? Neem geen genoegen met vage antwoorden en eis je rechten op! Uiteraard kunnen onze specialisten op dit gebied jou hierbij helpen. Neem in dat geval contact met ons op.