Binnen de beveiligingsbranche woedt een harde juridische strijd over een deel van de bedrijfstak die een eigen cao aan wil houden. Op dit moment buigt de Raad van State zich over deze kwestie die de gemoederen binnen de branche bezighoudt.
Het geschil ontstaat in 2019 als de cao Particuliere Beveiliging (hierna: cao PB) van de Nederlandse Veiligheidsbranche (hierna: NVB) algemeen verbindend verklaard wordt. Wouter Koolmees, destijds de minister van Sociale Zaken, verleend dispensatie aan de Vereniging Veiligheidsdomein Nederland (hierna: VVNL), die de cao Veiligheidsdomein (hierna: cao VD) hanteert.
De NVB vertegenwoordigt wat omzet betreft veruit het grootste deel van de sector, omdat die de grootste beveiligingsbedrijven tot haar leden rekent. Deze bedrijven werken veelal met langlopende opdrachten. De VVNL is actief in het midden- en kleinbedrijf dat meestal kortlopende klussen doet, veelal in de horeca- en evenementenbranche. Deze branchevereniging is qua omzet een stuk kleiner, maar telt meer leden.
De NVB stelt dat er geconcurreerd wordt op arbeidsvoorwaarden. In de cao PB staat dat maximaal 20% mag worden ingehuurd, door de dispensatie loopt het inhuurpercentage bij VVNL leden op tot wel 70%. Oneerlijk dus volgens de NVB, terwijl de VVNL van mening is dat de cao PB de kleinere bedrijven uit de markt drukt.
Inmiddels regent het procedures, komt er een nieuwe cao PB uit en wordt deze algemeen verbindend verklaard. Dan vraagt de VVNL dispensatie aan die door de minister wordt verleend. Hiertegen gaat de NVB dan weer in beroep met een wisselend resultaat. Vervolgens is de dispensatie niet terecht en dan mag de dispensatie gelden voor beveiligers die andere werkzaamheden uitvoeren dan die onder de cao PB vallen, veelal horeca- en evenementenbeveiliging.
Het ministerie heeft laten weten dat het de VVNL dispensatie verleende, omdat de leden van die branchevereniging aangaven meer flexibiliteit nodig te hebben. Het ministerie heeft geoordeeld dat een dispensatie kan worden verleend voor die ondernemingen binnen VVNL die gecombineerde werkzaamheden verrichten.’ De Raad van State moet nu bepalen of die overwegingen terecht waren.
Als de NVB gelijk krijgt en de dispensatie van tafel wordt geveegd, kan dat op verschillende manieren. Dat kan met terugwerkende kracht, of de nieuwe regels gelden voor beveiligers die niet in de horeca- of evenementenbeveiliging werken, of de regels gaan direct voor iedereen gelden. Over een paar weken zal de Raad van State hier uitspraak over doen, tot die tijd blijft de onduidelijk in de sector voortduren.