Bij het berekenen van kinderalimentatie wordt – naast de behoefte van de kinderen – uitgerekend wat de draagkracht van beide ouders is. Ouders betalen de kosten van hun kinderen naar rato van hun draagkracht. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de kosten die een ouder maakt wanneer de kinderen volgens de zorgregeling bij hem/haar verblijven.
In procedures komt het steeds vaker voor dat een van de ouders een leaseauto rijdt, waarvoor een fiscale bijtelling op het belastbaar inkomen geldt. Omdat deze auto op de loonstrook van de ouder staat, denken veel ouders dat de leaseauto meetelt bij de berekening van kinderalimentatie.
De regels voor het uitrekenen van alimentatie worden opgesteld door de Expertgroep Alimentatie. Het uitgangspunt daarin is al jaren hetzelfde: de (kosten voor de) leaseauto tellen niet mee bij de berekening van de draagkracht van een ouder. Het inkomen van de ouder wordt dus niet verminderd met de kosten voor de leaseauto, die meestal bestaan uit een fiscale bijtelling (en dus een hogere inkomstenbelasting), minus de eventuele eigen bijdrage. Deze kosten tellen ook niet mee voor een ouder die een auto in eigendom heeft.
Er is alleen ruimte voor een correctie wanneer de berekening is gebaseerd op de jaaropgave, zoals recent nog door de Rechtbank Limburg werd uitgelegd. In het loon op de jaaropgave zit de fiscale bijtelling inbegrepen, wat een vertekend beeld van het werkelijke inkomen van de ouder geeft. De ouder kan immers geen alimentatie betalen met zijn fictieve loon in de vorm van een bijtelling.
Wanneer de berekening is gebaseerd op de salarisstroken, is een correctie niet nodig. In dat loon is de bijtelling nog niet meegenomen, waardoor er al een realistischer beeld van het inkomen bestaat.
Heb je vragen over een lopende alimentatieverplichting of een wijziging daarvan? Wij staan klaar om je te helpen.