Consumenten worden goed beschermd in het recht. Bekend zijn natuurlijk de rechten bij consumentenkoop. Ook bij overeenkomsten van aanneming van werk, zoals dus bij de veel voorkomende verbouwingen van woningen, gelden echter consumentenrechten.

Artikel 6:230m BW is van toepassing verklaard op de overeenkomst van aanneming van werk. Dat betekent dat de aannemer voor het sluiten van de overeenkomst bepaalde informatie dient te verstrekken. Deze zogenaamde precontractuele fase zal veelal via e-mail, appverkeer en telefonisch plaatsvinden.

De aannemer dient in die fase duidelijk aan te geven wat de totaalprijs zal zijn, hoe lang het gaat duren, duidelijkheid te verschaffen over zijn identiteit en over de ontbindingsmogelijkheden, etc. Mocht later blijken dat onvoldoende informatie is verschaft, dan is de overeenkomst deels vernietigbaar. Dit tot een maximum van 50%. Dit wordt zelfs steeds meer ambtshalve door rechters getoetst. Dat betekent dus dat in sommige gevallen de aanneemsom op deze grond tot wel de helft kan worden verminderd.

Het is daarom goed om te beseffen dat de informatieverstrekking ook bij het tot stand komen van de overeenkomst van aanneming van werk goed moet zijn. Niet voldoen kan tot grote gevolgen leiden.

Uiteraard zijn er ook nog andere omstandigheden die betrekking hebben op de verschuldigdheid van de aanneemsom en eventueel meerwerk.

Het is dus belangrijk om je goed te laten adviseren. Voor vragen kun je zowel als consument als aannemer contact met ons opnemen.