Een simpel antwoord op deze vraag bestaat niet. Het ligt aan wat er bewezen moet worden. Een voorbeeld: aantonen dat iemand zijn werk niet goed uitvoert, mag niet zomaar. Camerabeelden mogen namelijk niet zomaar gebruikt worden als controlemiddel. Er moet een gerechtvaardigd belang zijn voor de monitoring van je personeel. Dit belang moet zwaarder wegen dan de rechten en belangen van jouw werknemers, zoals hun recht op privacy. Je moet dit goed kunnen beargumenteren. Dit betekent dat je pas mag terugvallen op het gebruik van camerabeelden, als er geen andere mogelijkheid is om je personeel te controleren.

Maar wanneer mag het dan wel? Als er sprake is van een gepleegd strafbaar feit kan dit wel. Ondanks dat de beelden misschien op onrechtmatige wijze verkregen zijn, kunnen deze wel als bewijs meegenomen worden in een strafzaak of civiele zaak tegen een werknemer die bijvoorbeeld diefstal heeft gepleegd. Kortgeleden hebben we een zaak gehad waarbij duidelijk op camerabeelden te zien was dat een voormalig werknemer spullen verduisterde. In de rechtszaal hebben we de beelden getoond en uitgelicht waar duidelijk te zien was dat er sprake was van verduistering. Naar aanleiding van de beelden, had de rechter aanvullende kritische vragen aan de voormalig werknemer. Duidelijk was in ieder geval dat het ontslag terecht was.

Laat jezelf in ieder geval goed voorlichten, als je gebruik wilt maken van camerabeelden in een arbeidszaak. Door contact met ons op te nemen, kunnen onze arbeidsrechtspecialisten je hierbij helpen.