Door de toenemende vergrijzing van onze bevolking en de openheid die de laatste jaren is bereikt om te spreken over je levenseinde-wensen, is er veel behoefte aan een adviesgesprek hieromtrent. De praktijk leert dat er inmiddels wachttijden zijn bij notariskantoren voor gesprekken voorafgaand aan het opmaken en ondertekenen van een zogenaamd levensdocument/-testament. Soms zit je in een situatie dat je behoefte hebt aan informatie en advies over de mogelijkheden.
Bij facily LAW kun je een afspraak inplannen voor zo’n adviesgesprek op een door jezelf gewenst moment en tijdstip, zonder wachttijden.
Je wordt vanaf stap 1 (zie hieronder) begeleid door een ervaren notarieel jurist die meer dan twintig jaren in het notariaat als notaris werkzaam is geweest en gespecialiseerd is in levenstestamenten.
Wat houdt een levenstestament in (ook wel genoemd (levens-) executele)
Zoals je bij overlijden in een testament een regelaar (=executeur) aanwijst, zo kun je bij leven een regelaar aanwijzen (=gevolmachtigde).
Veel mensen maken zich zorgen over wie de financiën moet regelen als ze er zelf niet meer over kunnen beschikken, doordat er een medisch probleem ontstaat, veelal door hersenschade of dementie. Als ouders geen contact meer hebben met een of meer van hun kinderen, vragen ze zich soms af wie hun zaken dan moet regelen. Ook willen ze vaak voorkomen dat één kind wordt opgezadeld met het probleem rond de kinderen waarmee geen contact is. En wat als iemand alleenstaand is? Wie kun je dan vertrouwen om alles te regelen bij wilsonbekwaamheid?
In een levenstestament, op te maken door de notaris, wordt een volmacht verleend aan een vertrouwenspersoon, de gevolmachtigde. In dit document kun je vervolgens ook aanwijzingen geven. Doordat de notaris de akte opstelt is de datum en wilsbekwaamheid vastgesteld.
Voorafgaand aan het doen opstellen van zo’n document is een adviesgesprek uitermate belangrijk. Wil je dat er bij leven schenkingen worden gedaan, hoe zit het met je bankzaken, wie mag de woning verkopen en wat gebeurt er met je onderneming. Ook medische zaken kunnen worden geregeld, zoals het waar en hoe je wilt worden verzorgd en hoe je je levenseinde wilt regisseren.
Naast de gevolmachtigde kan ook een toezichthouder worden benoemd. De gevolmachtigde legt jaarlijks rekening en verantwoording af aan de toezichthouder, zodat gecontroleerd kan worden of de gevolmachtigde zijn werk goed doet. Het voelt als “controle en gebrek aan vertrouwen”, maar het is eigenlijk een bescherming van de gevolmachtigde.
Om al deze zaken rustig te kunnen bespreken, zodat eigen wensen én vragen worden behandeld, kunnen wij je adviseren in “gewone taal” over de inhoud van het levenstestament en de rol van executeur, levensexecuteur (=gevolmachtigde) en toezichthouder.
Werkwijze bij de advisering rondom levenstestamenten
- Telefonisch contact waarin aan de orde komt waarom je (of samen met je partner) dit gesprek wenst (soms is er een urgente medische noodzaak, soms een familieprobleem of het is aan de orde gekomen in gesprek met vrienden en familie). Vervolgens wordt het tarief besproken en onze werkwijze.
- Indien je akkoord gaat met een inhoudelijk gesprek ontvang je een opdrachtbevestiging met het verzoek het gesprek vooraf te betalen. Tevens krijg je een uitgebreide checklist (in gewone taal) zodat je je goed kunt voorbereiden
- Het gesprek vindt plaats via video op een door jezelf gewenst moment en tijdstip en duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.
- Naar aanleiding van het gesprek wordt een werkbaar verslag gemaakt door de notarieel jurist die precies weet welke informatie de notaris nodig heeft. Je ondertekent dit verslag ook, zodat de notaris weet dat dit verslag overeenkomt met je/jullie wensen.
- Het verslag wordt gestuurd naar een notaris met wie wij samenwerken, of naar een notaris van jouw eigen keuze in je eigen omgeving. Bij de notaris onderteken je deze akte.
Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen, of wil je een persoonlijk adviesgesprek inplannen over het opstellen van een levenstestament? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee.