Contracteren is vaak een spannende aangelegenheid, vooral als je dit niet zo vaak doet. Je maakt immers bindende afspraken, en je wilt jezelf en/of jouw bedrijf niet tekort doen.

Het lezen, volledig begrijpen en beoordelen van de inhoud van een contract is een kunst op zich, maar hoort allemaal bij het contracteren. Het is daarom volkomen begrijpelijk dat bepalingen in een contract op een niet-juridisch opgeleid persoon als abracadabra kunnen overkomen. Door middel van de volgende tips proberen wij de juridische leek toch een beetje op weg te helpen door veel voorkomende risico’s te kunnen identificeren.

Contracteren – 1) Staan de juiste partijen op het contract?

Het is belangrijk dat de partijen die met elkaar afspraken maken ook op de juiste manier op het contract zijn genoemd. Zo weet je bij wie je aan moet kloppen als de andere partij zich bijvoorbeeld niet aan de afspraken houdt.

Contracteren – 2) Zijn er aanvullende voorwaarden van toepassing?

Soms zijn er, naast de afspraken die in het contract zijn beschreven, ook aanvullende regels op een contract van toepassing, bijvoorbeeld vanuit algemene voorwaarden. Als er aanvullende regels op het contract van toepassing zijn, dan moet dit ook worden genoemd in het contract. Ook moeten die aanvullende regels inzichtelijk gemaakt worden vóórdat het contract wordt getekend; je kunt niet instemmen met verplichtingen die je voor het ondertekenen niet kent.

Contracteren – 3) Wordt er iets afgesproken over aansprakelijkheid?

Het uitgangspunt van de wet is dat iedere partij zijn eigen schade draagt. De uitzondering daarop is, als je een andere partij voor jouw schade aansprakelijk kunt stellen, bijvoorbeeld vanwege een onrechtmatige daad. Van deze regel kunnen partijen door middel van hun contract afwijken, bijvoorbeeld door een bepaling op te nemen dat een partij ook aansprakelijk is voor schade die veroorzaakt wordt door een derde partij, als zij gebruik maakt van die derde partij om het contract uit te voeren.

Met de bovenstaande tips is het mogelijk om een aantal risico’s in een standaard contract te herkennen. Echter, voor elk soort contract gelden weer andere regels. Het is daarom altijd belangrijk om alert te blijven; het is beter om een extra vraag te stellen dan een probleem over het hoofd te zien. Het kan daarom nooit kwaad om bij contracteren een expert te raadplegen, voordat je het contract ondertekent. Omdat wij veel van onze klanten bijstaan bij het contracteren, zijn wij altijd al vanaf het begin op de hoogte. Mochten er later onduidelijkheden zijn, dan kunnen onze juristen snel schakelen, meekijken en zoeken naar een passende oplossing. Neem voor meer informatie contact op met onze experts.